Pages

Friday, 24 August 2012

Menu Istimewa Raya

Pasti ramai yang dah ketandusan idea untuk menyediakan menu rumah terbuka mahu pun menu istimewa untuk disajikan kepada tetamu, teman-teman atau yang tersayang. Rendang, ketupat, lodeh, sambal goreng, soto dan lemang adalah antara menu yang biasa disajikan di hari raya. Apa kata cuba menu UDANG MASAK TELUR MASIN sebagai menu istimewa... . 

Resipi ini sweetlilpiece pertama kali rasa sewaktu dinner di kedai makan berdekatan Danga Bay. Memang sedap. Selalunya di kedai-kedai menggunakan ketam sebagai bahan utama. tapi udang juga boleh disajikan untuk hidangan tetamu.  Hidangan ni sesuai disajikan dengan nasi putih, ikan kembung tiga rasa dan sayur sawi masak tiram.

Haa..mesti tak pernah cuba kan? Don't worry sweetlilpiece akan memberikan resipi ini.

Udang Masak Telur Masin




Cara memasak :


  1. Goreng udang hingga masak.
  2. Lecek kuning telur hingga hancur.
  3. Tumis bawang, cili padi, daun kari dan serai hingga naik bau.
  4. Masukkan telur masin ke dalam kuali.
  5. Tuangkan susu cair.
  6. Pekatkan kuah dengan tepung jagung. 
  7. masukkan udang yang telah digoreng.
  8. Tambahkan gula dan perasa sesedap rasa.
  9. Hidangkan lauk yang telah siap =)

Selamat mencuba =)

No comments:

Post a Comment